Historien om yoga

24 maj 2018 Anders Lundtang Hansen
Historien om yoga

Læn dig tilbage og bered dig på at blive klogere om begrebet yoga.

Yoga kan spores 5000 år tilbage i tiden til Indien, og selve ordet “yoga” kommer af det indiske sanskrift ord “yuj”, der kan oversættes til det danske udtrykke “at forene”.

Det er også netop pointen med at dyrke yoga, hvor man her søger at opnå en forening af krop og psyke via forskellige trin, der bevæger sig opad, hvor man forsøger at nå det højeste trin, der eftersigende skulle være ensbetydende med at blive forenet med universets energi.

Det kan her suppleres, at en person, der dyrker yoga, bliver kaldt en “yogi”. Og så kan du jo netop tænke på tegneseriefiguren Yogi Bjørn, der blandt andet var karakteriseret ved en afslappet tilgang til tilværelsen og at hvile i sig selv.

En af de ældste dokumenterede beskrivelser af udøvelsen af yoga skulle angiveligt være skrevet af filosoffen Patanjali omkring år 300 eller 400 efter Kristi fødsel. Beskrivelsen blev kaldt “Yogasutra”, og det kan nævnes, at Yogasutra er en del af de seks klassiske skrifter om hinduismen. 
Yogasutraen forklarer om yoga i otte trin, og målet med yoga er at opnå en eksistentiel følelse, hvor man mærke kroppen forlade den menneskelige verden og blive en del af universet.

Dette opnår man ved dyb koncentration og meditation, hvis man også husker at kombinere dette med en sund livsstil og at leve moralsk fornuftigt.

Gennem tiden er der blevet affødt forskellige retninger i at dyrke yoga, hvor vi i den vestlige verden hovedsageligt dyrker den form for yoga, der bliver kaldt hatha-yoga.

Ordet “hatha” er også sanskrift og betyder “styrke” eller “anstrengelse”, og beskrivelsen af denne yoga-form stammer tilbage fra omkring 1200 – 1400-tallet.

I denne form for yoga lægger man stor vægt på de fysiske øvelser og at dyrke åndedrættet. Også i hatha-yoga er der kastet andre former for yoga af sig.

Flere Nyheder