Husker du de gode sundhedsregler, der ved et skærebræt?

01 September 2021 Anders Lundtang Hansen

editorial

Når man skal lave mad, så skal man have styr på hygiejnen, og det gælder ikke kun, når man laver mad i restauranter og andre steder, hvor man inviterer folk ind fra gaden til at spise med; det gælder også i hjemmet derhjemme.

Og når man så står og kokkererer, så er det ofte et godt skærebræt, som der er i centrum, da det her bliver udgangspunktet for det, som der enten skal i gryden, på panden eller i ovnen.

Men hvis man har lidt travlt eller bare er ved siden af sig selv, så kan man hurtigt komme til at bryde nogle af de vigtige sundhedsforanstaltninger, som er de mest almindelige ved at lave mad: Hvordan man tilbereder maden på et skærebræt.

Og vi tænker sådan set ikke, hvordan du vælger at skære, hvilken kniv du bruger og den slags, men ganske enkelt hvad du gør på selve skærebrættet og med det.

Bryd ikke sundhedssikkerheden på skærebrættet

Den gyldne regel er jo, at man ikke skal bruge det samme skærebræt til at skære kød, andet kød og grøntsager på, da man kan komme til at blive syg af det, hvis man ikke har tilberedt ingredienserne endnu.

Desuden vil vegetarerne og veganerne også blive glad for, at man husker at gøre dette.

Det betyder, at man skal bruge forskellige skærebrætter til de forskellige opgaver, også selvom man har lidt med plads, og man er nødt til at skifte knive og huske at vaske hænder mellem, når man skifter – også selvom man tit skifter frem og tilbage.

Kommer man til at spille noget på skærebrætterne, man skærer i sig selv og bløder ned i maden, eller man lige er i tvivl om, hvorvidt man huskede at vaske hænder, da man skiftede, så er det bedre at stoppe op og starte forfra.

Det kan lyde omstændigt, men det er trods alt bedre, end at man går hen og bliver syg, når man laver mad og spiser den bagefter.

More articles