Valg af luft til vand varmepumpe

07 December 2021 Lotte Hindsberg

editorial

Der findes grundlæggende tre forskellige typer af vandpumper. Den dyreste og langt effektive er vand til jord, også kendt som jordvarme. Forskellen i jorden omdannes via varmepumpen til varme. For at kunne benytte denne varmepumpe, skal der graves rør ned i haven, alternativt kan de lægges i en sø, skulle man have en sådan en på sin grund. Der skal bruges en relativ stor have.

Har man ikke lyst til at få gravet sin have op eller er den ikke stor nok, kan man i stedet vælge en varmepumpe luft til vand. Her udnyttes efter samme princip som med jordvarme, forskellen i luften. Den er mindre effektiv, men også billigere, da der ikke skal graves rør ned. Den sidste slags luft til luft bruges primært i sommerhuse eller kolonihaver, som ikke kræver helårsvarme. Her kan den nemt udvide sæsonen med et par måneder.

image

Få rådgivning af en autoriseret installatør

Det anbefales at du får rådgivning af en autoriseret installatør og får ham til at komme med anbefaling til, hvilken type du bør vælge og hvor stor den skal være. Jo større hus jo større varmepumpe skal du i princippet have. Den skal også installeres rigtig for at du får den fulde udnyttelse. Du skal huske, at den som udgangspunkt skal sættes et sted, hvor folk ikke sover lige ved siden af og heller ikke tæt på naboerne, da den godt kan larme en del. 

Der skal søges om tilladelse hos kommunen, når du skal udskifte din varmekilde. Det er som udgangspunkt ren proforma og din autoriseret installatør, kan hjælpe dig med at få de forskellige papirer udfyldt. Det er også en god ide at informere BRF. 

En varmepumpe er langt mere energi og klimavenlig, end en traditionel varmeklide. Det skyldes at der bliver produceret flere kW end der bruges hvorimod et traditionelt fyr producerer 1:1 kW.

More articles