Derfor får man Laserskæring så præcist

30 May 2019 Anders Lundtang Hansen

editorial

Var du klar over, at selv de mindste, og vi mener de aller mindste, fejlberegninger kan medføre katastrofale katastrofer?

Det gjorde du måske godt, men for at understrege det, så se blot på sådan en katastrofe som ved Challenger-rumfærgen, der eksploderede tilbage i 1986 kort efter sin opsendelse og slog alle besætningsmedlemmer ihjel stort set med det samme, hvorefter resterne faldt ned i havet.

Efter længere analyser viste det sig, at det var et minimalt problem, der bare afstedkom en større dominoeffekt, som medførte en stor sommerfugle-effekt, der netop blev problematisk i sådan en grad, at det kostede menneskeliv.

Pointen og moralen med denne historie fra det virkelige liv er, at man på ingen måde skal gå ned på beregninger, eftertjek, eftersyn, målinger og videre, når man skal lave noget, der skal passe på mennesker.

Selvfølgelig er det også nødvendigt i det almindelige liv, hvor der måske ikke skal være menneskeliv på spil, men hvor man skal skabe noget, som ikke bare passer ned til centimetermål, ej heller på millimetermål, men helt ned på mindste decimal- og komma-mål.

Den slags ved firmaer jo godt, når de skal lave nogle produkter, der passer helt skarpt, men vi er trods alt kun mennesker, så selvom noget ser ud til at være skåret nogenlunde lige, hvor det bliver ført med menneskehænder, så er det ikke altid til at se unøjagtigheder med det blotte øje, og selv under lup kan der ikke være problemer at spore.

Men derfor kan der stadig sidde lidt ujævnheder, som i det lange løb betyder, at konstruktionen er ustabil og langsomt forgår hurtigere, end man ellers havde beregnet.

Det letteste til at undgå dette er ved at bruge Laser skæring, hvor man om muligt indlægger det, der skal skæres til, under laseren, og indstiller en computer til at udføre opgaven helt præcist.

På den måde er man sikker på, at der bliver skåret helt nøjagtigt til.

More articles